Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Mexiko na dosah!

Mexiko na dosah!



Zahradnictví Studenec bude místem, kde přivoníte k Mexiku - nenechte si újít širokou nabídku mexických bylinek a chilli papriček, kde není prioritou pálivost, ale specifická chuť a aroma, tak typická právě pro Mexiko.

Ať už budete připravovat salsu, chlaquiles, tortilly, mexické polévky či dusit maso. Vaše pokrmy se stanou nezapomenutelným zážitkem!

 

Výběr mexických bylinek:

Koriandr – pěstovaný pro svoje voňavé listy, které jsou podobné listům naší petrželky. Semena jsou brána za koření. Čerstvý koriandr je k dostání ve všech regionech Mexika. Přidává se do vařených i syrových pokrmů – omáčky, dušené pokrmy, vývary, tlacoyos, chilaquiles, koktejly nebo ceviche z mořských plodů. Koriandr je základem mexické kuchyně.

Epazote – aromatická bylina jejíž historie spadá až do překolumbovské éry. Využití najde při přípravě dušených pokrmů, fazolí, vývarů, tortill či kukuřičné polévky.

Huazontle – jednoletá bylina rozšířená především v Severní Americe a Mexiku. Je pěstována jako pseudocereálie, listová zelenina a pro květenství podobné brokolici.

Jamaica – ibišek, jehož květ má silně kyselou chuť a červenofialovou barvu, sušené se používají pro přípravu známého nápoje Aqua de Jamaica. Oblíbený je při přípravě sals, polévek a dezertů.

Oregáno, druh Lipia berlandieri – používá se jako přísada do marinád, bujónů, vývarů, při přípravě masa, nakládané cibule, ryb.

Pápalo – stonek dorůstá do výšky až 1,5 m. Velmi aromatická bylina s výraznou chutí. Pápalo má široké využití – salsa verda, quacamole, tacos, grilování… V mnoha mexických restaurací je stále hostům k dispozici svazek zelených stonků a oni si dochucují dle jejich vlastní potřeby.

Pipicha – bylina s původem z Mexika, má vysoké, řídké stonky. Listy jsou silně aromatické s nádechem máty a citrusů. Používá se podobně jako koriandr. Pipicha se používá povětšinou za syrova – do salátů, čerstvých sals nebo smažených vajec. Je velmi aromatická, proto je potřeba s kořením šetřit. Domorodí lidé, odkud Pipicha pochází, ji používají jako léčivku pro bakteriální infekce a k celkové detoxikaci těla.

Verdolagas – poměrně šťavnatá zelenina s příjemně nakyslou chutí. Má nenahraditelné uplatnění pří přípravě dušených mas a vývarů. Verdolagas je podávají teplé, v tacos, doplněné pálivou salsou. Mladé listy a stonky se připravují jako špenát. Ideální je také pro dozdobení pokrmů nebo pro dochucení omáček. Pěstitelsky velmi nenáročná.

Verbabuena – podobná naší mátě, požívá se do slaných i sladkých pokrmů – do polévek, k dušeným i vařeným masům, ale i pro přípravu zmrzliny, dezertů a nápojů – ideální do mojita, jen upozorňujeme, že šťáva se listuje ze stonků, ne z listů.

 

Chilli papričky – kolekce Chiles de México je průřezem mexických papriček, kde pálivost není hlavním kritériem. Jde především o chuť a pestrost, o různé možnosti využití. Kolekce Chiles de Méxiko je bránou k opravdové mexické kuchyni!

Chile de Árbol

Chile Cascabel

Chile Chiltepin

Chile Jalapeno

Chile Pasilla

Chile Poblano

Chile Terrano

Chile Bola

 


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů