Zahradnictví Studenec bude místem, kde přivoníte k Mexiku - nenechte si újít širokou nabídku mexických bylinek a chilli papriček, kde není prioritou pálivost, ale specifická chuť a aroma, tak typická právě pro Mexiko.
Ať už budete připravovat salsu, chlaquiles, tortilly, mexické polévky či dusit maso. Vaše pokrmy se stanou nezapomenutelným zážitkem!
Výběr mexických bylinek:
Koriandr – pěstovaný pro svoje voňavé listy, které jsou podobné listům naší petrželky. Semena jsou brána za koření. Čerstvý koriandr je k dostání ve všech regionech Mexika. Přidává se do vařených i syrových pokrmů – omáčky, dušené pokrmy, vývary, tlacoyos, chilaquiles, koktejly nebo ceviche z mořských plodů. Koriandr je základem mexické kuchyně.
Epazote – aromatická bylina jejíž historie spadá až do překolumbovské éry. Využití najde při přípravě dušených pokrmů, fazolí, vývarů, tortill či kukuřičné polévky.
Huazontle – jednoletá bylina rozšířená především v Severní Americe a Mexiku. Je pěstována jako pseudocereálie, listová zelenina a pro květenství podobné brokolici.
Jamaica – ibišek, jehož květ má silně kyselou chuť a červenofialovou barvu, sušené se používají pro přípravu známého nápoje Aqua de Jamaica. Oblíbený je při přípravě sals, polévek a dezertů.
Oregáno, druh Lipia berlandieri – používá se jako přísada do marinád, bujónů, vývarů, při přípravě masa, nakládané cibule, ryb.
Pápalo – stonek dorůstá do výšky až 1,5 m. Velmi aromatická bylina s výraznou chutí. Pápalo má široké využití – salsa verda, quacamole, tacos, grilování… V mnoha mexických restaurací je stále hostům k dispozici svazek zelených stonků a oni si dochucují dle jejich vlastní potřeby.
Pipicha – bylina s původem z Mexika, má vysoké, řídké stonky. Listy jsou silně aromatické s nádechem máty a citrusů. Používá se podobně jako koriandr. Pipicha se používá povětšinou za syrova – do salátů, čerstvých sals nebo smažených vajec. Je velmi aromatická, proto je potřeba s kořením šetřit. Domorodí lidé, odkud Pipicha pochází, ji používají jako léčivku pro bakteriální infekce a k celkové detoxikaci těla.
Verdolagas – poměrně šťavnatá zelenina s příjemně nakyslou chutí. Má nenahraditelné uplatnění pří přípravě dušených mas a vývarů. Verdolagas je podávají teplé, v tacos, doplněné pálivou salsou. Mladé listy a stonky se připravují jako špenát. Ideální je také pro dozdobení pokrmů nebo pro dochucení omáček. Pěstitelsky velmi nenáročná.
Verbabuena – podobná naší mátě, požívá se do slaných i sladkých pokrmů – do polévek, k dušeným i vařeným masům, ale i pro přípravu zmrzliny, dezertů a nápojů – ideální do mojita, jen upozorňujeme, že šťáva se listuje ze stonků, ne z listů.
Chilli papričky – kolekce Chiles de México je průřezem mexických papriček, kde pálivost není hlavním kritériem. Jde především o chuť a pestrost, o různé možnosti využití. Kolekce Chiles de Méxiko je bránou k opravdové mexické kuchyni!
Chile de Árbol
Chile Cascabel
Chile Chiltepin
Chile Jalapeno
Chile Pasilla
Chile Poblano
Chile Terrano
Chile Bola